Concejalía
Valencià

El passat 13 de juny, reunits en les instal·lacions de la Societat Musical “La Paz”, el jurat seleccionat per al II Certamen de Composició Musical “Sant Joan d'Alacant”, en la modalitat de pasdoble per a l'ofrena de flors al Santíssim Crist de la Pau, va acordar atorgar per unanimitat el PRIMER PREMI a Pablo Olivas Marco amb l'obra Capricho levantino.

Pablo Olivas Marco (Alacant, 1989), llicenciat en Música en l'especialitat de Composició, va iniciar els seus estudis musicals cursant l'especialitat de flauta amb la qual obté el títol professional en el Conservatori Professional de Música d'Alacant “Guitarrista José Tomás”. Posteriorment obté la seua Llicenciatura en Música, sota la tutela del mestre Juan Enrique Canet Todolí, en el Conservatori Superior de Música d'Alacant “Oscar Esplá” centre en el que obté el Premi Extraordinari de Fi de Carrera, corresponent al curs acadèmic 2014-2015, en l'especialitat de Composició per unanimitat del jurat.

Com a compositor podem trobar diferents tipus de treballs en els quals s'abasten peces simfòniques tant de banda com d'orquestra, música per a curtmetratges i documentals, transcripcions per a banda o música festera, obtenint en aquest últim camp el Primer Premi de l'XI Concurs de Música Festera Francesc Cerdà en la modalitat de marxa mora de l'any 2015.

El jurat especialitzat d'aquesta segona edició, compost per Ricardo Llorca, Joan Enric Canet i Rafael Garrigós, va destacar per unanimitat la qualitat harmònica, melòdica i estructural del pasdoble presentat per Olives Marco.

És important ressaltar la qualitat del jurat seleccionat per a aquesta segona edició ja que s'ha comptat amb artistes de reconegut prestigi dins del món de la composició i la direcció musical a la Comunitat Valenciana i, a més, també s'ha posat el focus en l'àmbit internacional comptant amb la presència de Ricardo Llorca que, encara que alacantí de naixement, fa el seu treball creatiu dins del món de la composició i la docència a Nova York, en concret, en la prestigiosa escola Juilliard School.

Ricardo Llorca (Alacant, 1958) és compositor en residència per a la companyia de dansa contemporània “Sensedance/New York City". Llorca treballa actualment com a professor en “The Juilliard School” i “Queen Sofia Spanish Institute” de Nova York. Llorca ha sigut compositor-becari de “The Argosy Foundation” i “Met-Life/Meet the Composer Series 2009”.

L'Orquestra Nacional d'Espanya (ONE) va encarregar una nova obra d'orquestra: "Thermidor", estrenada el mes d'Octubre de 2014 a l'Auditori Nacional de Madrid.

"The New York Opera Society” i el Consolat General d'Espanya a Nova York van anunciar en 2016 l'encàrrec d'una nova òpera: "Tres sombreros de copa", del compositor Ricardo Llorca (basada en l'obra de l'autor espanyol Miguel Mihura). Aquesta òpera va ser estrenada en Sao Paulo en el Teatre Sergio Cardoso en Sao Paulo els dies 26 i 28 de novembre de 2017 amb gran èxit de crítica i públic, com ja succeïra amb la seua primera òpera “Las horas vacías”. El Gran Teatre de l'Opera de l'Amazones (Rageu-vos) ha anunciat la representació de "Tres Sombreros de Copa" per a la temporada 2019, i el Teatre de la Zarzuela a Madrid ha anunciat l'estrena a Espanya de "Tres Sombreros de Copa" el pròxim 14 de novembre de 2019.

Joan Enric Canet (Puerto de Sangunto, 1961), titulat com a professor de clarinet, solfeig, teoria de la música, repentizació, transport i acompanyament, és professor superior d'harmonia, contrapunt, fugida, composició i instrumentació. Va obtindre per unanimitat del jurat qualificador els següents premis extraordinaris: harmonia i melodia acompanyada, contrapunt i fugida, composició i instrumentació. És premi Mercedes Massí al millor expedient acadèmic de grau mitjà en el curs 1986-87. En 1990 va ingressar per oposició en el cos de Professors de Música i Arts Escèniques, encarregant-se actualment de les classes de Composició i Orquestració en el Conservatori Superior de Música "Oscar Esplá" d'Alacant.

Rafael Garrigós (Enguera, 1966) realitza estudis superiors en els Conservatoris de València, Madrid, Granada i Murcia, en les especialitats de Trompa, Piano, Composició, Direcció de Cors i Direcció d'Orquestra, obtenint Premi Extraordinari en Composició i Direcció de Cors. Paral·lelament ha realitzat estudis universitaris de Pedagogia.

Ha sigut director i professor de diferents conservatoris de la geografia espanyola, tenint actualment la seua destinació en el Conservatori Professional “Guitarrista José Tomás” d'Alacant on imparteix les assignatures d'Adreça Simfònic-Coral, Orquestra, Informàtica Musical i Llenguatge Musical.

Ha sigut director titular de les següents agrupacions: Orquestra i Cor del Conservatori Professional de Música de Jaén, Orquestra Juvenil del Conservatori Professional de Música d'Alacant, Agrupació Coral de Benidorm, Coral Crevillentina de Crevillent, Banda de Música ”La Primitiva” de l'Associació d’Amics de la Música de Callosa d’en Sarrià, Banda Simfònica i Orquestra de Cambra de la Societat Filharmònica Alteanense, Banda Simfònica de la Societat Musical “La Alianza” de Mutxamel, Banda Simfònica de la Societat Filharmònica Unió Musical d'Agost, i Unió Musical de Canyada (Alacant). En l'actualitat és director de la Unió Musical Santa Cecilia d'Enguera (València), i de la Banda Simfònica de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna (València).

El jurat, en qualitat de vocals, el van completar Jaime Albero, alcalde de la vila i José Ángel Espinós, president de la Societat Musical “La Paz”.