Valencià

Sant Joan d'Alacant commemora el “9 d'Octubre” amb gran varietat d'actes

S'acosta el 9 d'octubre, la festa gran dels valencians i valencianes tal i com es va aprovar en l'Estatut d'Autonomia, després que Felipe V prohibira les celebracions amb la supressió dels Furs de València. A més, les valencianes i valencians també commemorem Sant Dionís, considerat el dia dels enamorats segons la nostra tradició que diu que totes les persones enamorades regalen a la seua parella “la mocadora”, un mocador que guarda productes de l'horta elaborats amb massapà.

Una festa amb olor a pólvora, amb el so de dolçaines, l'alegria de la dansa i la imatge dels “nanos i gegants”. En definitiva, amb tot allò que representa les nostres creences, sentiments i caràcter com a poble.

Enguany 2018 s'ha elaborat una programació variada que tracta de fomentar la nostra història, reivindicar la nostra llengua i cultura i acostar-la a tots els santjoaners i santjoaneres a través del llenguatge universal de l'art i d'activitats per a tots els gustos: activitats infantils, contacontes, esport, literatura, teatre, dansa, música es conjuguen amb activitats més institucionals com la concentració i la cercavila.

A més, en aquesta ocasió posem l'accent en la reivindicació de les dones de la nostra història, dones com Elionor de Castella i Violeta d'Hongria tan importants i poc conegudes malgrat la seua envergadura. També en l'edició del llibre del 9 d'octubre centrat en la figura de dones somiadores que han influït en l'esdevenir de Sant Joan.

Us convidem a gaudir i participar de totes les activitats. I, si no podeu seguir la dansà, tranquil·litat... que “l'Espardenya i el Canteret” us mostra com!

 

- Programa d’actes -

- 05 octubre:

- 18:00h. Taller infantil de manualitats sobre el 9 d’octubre.Biblioteca Municipal.

- 20:00 h. Teatre “*Enroc de Regnes” de Zorongo Teatre. Auditori Antonio Gil.

- 00.00h. Correfocs Dimonis Abraixits. Dónes de Carrer Major a Plaça Maisonnave.

- 06 octubre:

- 12:00 Concentració institucional, lectura de lletres valencianes, cercavila amb dansà, música i nanos i gegants. Plaça de l’Ajuntament.

- 18:00h. Taller de dansà de L’espardenya i el Canteret. Plaça de l’Ajuntament.

- 20:00 h. VI Aplec de Sonadors de L’espardenya i el Canteret. Plaça de l’Ajuntament.

- 07 octubre:

- 19:00h. Recital “Els nostres Sons” de Juan Antonio Olmedo i el Quartet de Corda Mare Nostrum. Auditori Antonio Gil.

- 08 octubre:

- 20:00h. Presentació del llibre del 9 d’octubre “Somiadores”. Auditori Antonio Gil.

- 09 octubre:

- 19:00h. Concert Colla de Dolçainers “La Sargantana” de la SM La Pau. Parc Municipal.

- 12 octubre:

- 16:00h. XV Memorial Jaime Olcina. Partida a llargues de Pilota Valenciana. Rojos l'Alacantí i Blaus Marina Alta. Benimagrell.