CARTELL DE LA PROGRAMACIÓ
Concejalía
Valencià

Filmoteca Sant Joan d'Alacant dedica un cicle al cinema LGTB

Continua la VIII temporada de la Filmoteca de Sant Joan d'Alacant durant el mes de novembre de 2017 amb nou cicle temàtic dedicat en aquesta ocasió al col·lectiu LGTB, a partir del cinema realitzat des de principis dels anys 60 fins a l'actualitat en relació amb els canvis culturals i sociopolítics sorgits a partir de l'activisme i lluita del col·lectiu des de la creació del moviment d'alliberament LGTB.

IMAGEN DEL TEXTOAquest nou cicle temàtic de la Filmoteca, "CINEMA LGTB", proposa un estudi del canvi social respecte a la situació de les persones que formen el col·lectiu LGTB a partir de la projecció de quatre pel·lícules sobre cadascuna de les quatre sigles del col·lectiu. D'aquesta manera, es projectarà una pel·lícula que tracte el tema del lesbianisme, una altra de temàtica gai, una altra que tracte el tema de la transsexualitat o transgénero i una última sobre la bisexualitat. Per a un correcte estudi del canvi social esdevingut des dels anys 60 fins a l'actualitat, hem considerat oportú projectar dues primeres pel·lícules de temàtica homosexual, femenina i masculina, realitzades amb anterioritat a la creació del moviment d'alliberament LGTB en 1969, però no gaire distants en el temps, a manera de precedents cinematogràfics sobre un tema, l'homosexualitat, que encara l'any de producció d'aquestes dues primeres pel·lícules, 1961, era de controvertit tractament. A través de l'estudi d'aquestes dues primeres pel·lícules, La calúmnia (The Children's Hour, 1961) de William Wyler i Víctima (Victim, 1961) de Basil Dearden, tractarem d'analitzar la situació social i cultural dels homosexuals a principis dels anys 60, des de la mirada de dues produccions occidentals, d'Estats Units i del Regne Unit. La segona meitat del cicle estarà destinada a l'estudi de l'estat actual del col·lectiu, incloent la temàtica transgénero o transexual i la bisexualitat, amb dues pel·lícules produïdes en la dècada vigent, Tangerine (2015) de Sean Baker i Appropriate Behavior (2014) de Desiree Akhavan. Aquestes dues últimes pel·lícules són mostra de l'actual cinema de temàtica LGTB; un cinema el tractament lliure del qual i explícit sobre la situació del col·lectiu dista molt del que oferia la producció cinematogràfica anterior a la creació del moviment d'alliberament LGBT, a partir de 1969.

 

Des del dia 6 fins al 27 de novembre, la Filmoteca de Sant Joan d'Alacant projectarà les següents pel·lícules:

06 novembre LA CALUMNIA | 1961| 107 min | https://goo.gl/PCgyoH

13 novembre VÍCTIMA | 1961 | 95 min | https://goo.gl/p3jTbn

20 noviembre TANGERINE | 2015 | 88 min | https://goo.gl/WYhT13

27 novembre APPROPRIATE BEHAVIOR |2014 | 90 min | https://goo.gl/NhwNLe

 

Tràiler del cicle: https://www.youtube.com/watch?v=keIiOxfbdpE&t=43s

 

Les sessions vindran precedides per uns vídeos introductoris que situen a l'espectador en el context històric i cultural de cada film. També estaran disponibles els habituals programes de mà que amplien les anàlisis de les pel·lícules i que al costat del material divulgat en la xarxa conformen un arxiu ple d'informació original i de qualitat que s'actualitza constantment.

 

Blog: http://lafilmotecadesantjoan.blogspot.com.es/

Més de 270 entrades i més de 235.000 visites.

Youtube: https://www.youtube.com/c/filmotecasantjoandalacant

Canal oficial amb més de 85 videos fins al moment i més de 57000 visualitzacions.

Facebook: https://www.facebook.com/lafilmotecadesantjoan

La pàgina supera ja els 1300 seguidors.