Una de les prioritats de l'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant és apostar decididament per fomentar la cultura entre els seus veïns.

A la Casa de Cultura es desenvolupen un gran nombre d'activitats, diversificant la programació cultural per acostar-la a ciutadans de totes les edats. A més, es programen activitats fora d'este recinte perquè els ciutadans troben manifestacions culturals en parcs, places i altres espais públics.

També a la Biblioteca Municipal s'organitzen activitats culturals dirigides a xiquets com els contacontes, activitats d'animació lectora i visites guiades a escolars, sent soci de la mateixa un terç de la població de Sant Joan. A més, dins de poques dates, caldrà sumar la imminent construcció del nou edifici per a Arxiu-Biblioteca-Pinacoteca, que multiplicarà les possibilitats culturals del nostre municipi.

La qualitat de les propostes culturals dutes a terme des de la Regidoria de Cultura en els últims anys s'observa en el fet que haja augmentat significativament el nombre d'espectadors i espectadores que han pogut disfrutar de les activitats que el nostre municipi oferta, realitzades per grups de reconegut.

A més de tot això, en el passat curs s'han oferit més de 500 places de diversos tallers i cursos, amb una gran acceptació i destinats per a tots els públics i edats, a les que cal sumar l'Escola Municipal de Teatre, de recent creació i que ha fet que un gran nombre de persones s'acosten a esta disciplina artística.

Entre les activitats que organitza la Regidoria de Cultura cal destacar:

 • Certamen de Pintura: Es tracta del degà dels concursos culturals de la nostra localitat, amb més de 40 anys celebrant-se ininterrompudament.
 • Programació de l'Auditori de la Casa de Cultura: Música, teatre, dansa i tot tipus d'espectacles, tenint molt en compte la promoció i la programació de les associacions culturals locals.
 • Festival de Cine Vila de Sant Joan: Festival de Cine que té el seu punt àlgid en el Certamen Nacional de Curtmetratges que se celebra en el mes de maig.
 • Filmoteca: Programació estable de clàssics del cine amb el seu corresponent material divulgatiu per a la millor comprensió del 7m'art.
 • Exposicions: Cada mes, com a mínim una exposició mostra els treballs d'autors de molt diversos estils en la sala Espai d'Art.
 • Festivals dels IES i col·legis: En la qual els alumnes i professors dels instituts i col·legis de la nostra localitat mostren la labor que realitzen durant el curs escolar.
 • Conferències i presentacions de llibres: en col·laboració amb diverses entitats tant locals com Lloixa o Camins, com foranes com ACPV, La Cívica etc...
 • Cicle de Cine i Memòria Històrica: Es realitza durant tot l'any, en col·laboració amb l'Associació Guerra, Exili i Memòria Històrica.
 • Teatre Escolar: Dirigit a escolars en horari lectiu.
 • Hora del Conte: Contacontes destinats a públic infantil.
 • Concerts i Festivals d'Estiu: com el Festival d'Orfeons, veterà Festival Estiuenc organitzat pel nostre Orfeó Sant Joan i realitzat en l'exterior a què acudixen els més reputats cors i orfeons; Festival de Bandes de Música de la Societat Musical La Paz, en la seua versió juvenil i adulta, i en la que participen dos agrupacions musicals de demostrada qualitat, a més de les locals; Concert d'Estiu de l'Orquestra de Pols i Pua, en la que també actua una orquestra invitada; Esta Nit Toca, realitzat a l'aire lliure a l'estiu etc...
 • Audicions dels educands que reben docència musical en el municipi.
 • Cineforum Arcoiris: Projecció de curtmetratges i tertúlia posterior amb la intervenció de diferents entitats que abordaran la realitat LGTB (Lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals) en col·laboració amb col·lectius socials, autors i sindicats.
 • Activitats fora de la Casa de Cultura: de promoció de la Cultura com a Teatre Infantil i Titelles en el parc Municipal, Festivals Interculturals en espais oberts, Mostres d'associacions en places, Cicle de Música Antiga i Concerts realitzats en l'Església Parroquial, actes de promoció de la lectura en la Plaça de l'Ajuntament etc…
 • Congressos Nacionals d'Estudiants: de Farmàcia, Fisioteràpia i Podologia de la Universitat Miguel Hernández.

L'ús de la Casa de Cultura, a més, es completa amb activitats d'altres àrees, com les Festes, acollint actes de comissions com la del Crist de la Paz, Fogueres, Setmana Santa, Maria Auxiliadora, Junta de Penyes etc…, entregues de premis i xarrades organitzades per la Regidoria d'Esports, xarrades i jornades organitzades per les regidories d'Educació i Participació Ciutadana, Setmanes Culturals com la de la Casa d'Andalusia o el Casal de la 3a Edat, conferències formatives i informatives organitzades per les regidories de Benestar Social, 3a Edat i Sanitat, l'Escola de Creació Jove que organitza la Regidoria de Joventut, així com l'oferta que des de la gestió de Cultura es fa a les associacions locals perquè realitzen en les dependències de la Casa de Cultura les seues reunions i assajos, entre altres.