Sala de la Biblioteca Municipal de Sant Joan, on es va celebrar la jornada
Valencià

L'ajuntament de Sant Joan d'Alacant va celebrar ahir una jornada sobre la municipalització dels serveis de neteja en la qual es van exposar diferents casos d'èxit en la matèria duts a terme per diferents institucions públiques locals.

La Jornada de Municipalització de Recollida de Residus Sòlids i Neteja Viària va tenir lloc ahir en la Biblioteca Municipal de Sant Joan durant tot el matí. L'acte va comptar amb la presència de diversos experts en la matèria que van acudir des de diferents llocs per a explicar de primera mà la seua experiència en aquest àmbit. Així mateix, es va parlar sobre la situació actual del sector públic després de les recents novetats legislatives i sobre els aspectes econòmics de l'engegada dels serveis municipalitzats. En el cas de Sant Joan l'Alcalde, Jaime Albero, va inaugurar la jornada per a exposar els diferents casos duts a terme en el municipi, com el de l'atenció domiciliària. “A Sant Joan ja hem remunicipalitzat serveis essencials com l'atenció domiciliària i ara és un gran referent en tota la comarca”, va explicar Albero. També es va parlar de la municipalització del servei de neteja d'edificis públics, el qual, una vegada es va fer efectiu, va reduir l'IVA i va estalviar als ciutadans una part important del pressupost. “Fa un any van encomanar la gestió del servei de neteja d'edificis públics a l'empresa municipal, estalviant als ciutadans 100.000 euros a l'any”, va apuntar l'Alcalde.

Els ponents que van acudir a la jornada van ser: Eloy Hidalgo, gerent de l'Empresa Pública de Desenvolupament Municipal d'Altea; Fernando Díaz, gerent de Nemasa (a Mislata); Enrique Bueso Guirao, gerent d'AVS; Juan Manuel Pérez Mira, exdegà del Col·legi d'Economistes de València i gerent d'Assessorament i Gestió (AGES); Jorge Silvestre Sanchís, gerent de Serveis i Gestió de Paterna; i Rafael Eloy Montero, Gerent de l'empresa municipal Persones i Ciutat, PYCSA, de Sant Joan d'Alacant. Segons el responsable de l'empresa de serveis públics a Mislata, Fernando Díaz, és important que tota la corporació municipal treballe en conjunt. “És fonamental el suport de l'equip de govern i la convicció que la gestió directa és eficaç”, va assenyalar Díaz, qui a més va afegir que “en un any vam aconseguir estalviar el 35% de cost del servei del RSU”. Aquesta afirmació va ser complementada pel seu company anàleg d'Altea, Eloy Hidalgo, fent referència al fet que “l'interès de l'empresa pública és prestar un millor servei de la forma més eficaç”.

El servei de municipalització dels serveis permet estalviar l'IVA en els costos. “La remunicipalització et permet l'estalvi del 21% de l'IVA en els costos laborals”, va recalcar el exdegà d'economistes a València, Juan Manuel Pérez, incitant a l'acció en aquesta matèria. La regidora de Neteja i Gestió de Residus de Sant Joan, Eva Delgado, va reafirmar les paraules de l'economista i va indicar que “la remunicipalització sol tenir un impacte positiu en els comptes municipals, derivat de l'estalvi de l'IVA  en la despesa laboral, entre altres aspectes, així com la relació entre ajuntament i empresa”. Eva Delgado va fer un resum de tota la jornada i va felicitar la labor que s'ha dut a terme, com la de l'ajuntament de Mislata per tenir una empresa pública per a la recollida de residus i la neteja viària que compta amb un pressupost de 3,7 milions d'euros (el qual suposa un 15 % del pressupost municipal), i que mai ha tingut pèrdues en el seu compte de resultats, així com tampoc té deute bancari. L'edil es va dirigir també al gerent de Paterna, Jorge Silvestre, per totes les actuacions engegades en el seu municipi i va explicar que “la potencialitat d'una eina ben administrada pot suposar ja no només un estalvi, sinó a més un valor afegit en tenir un 100 % de control municipal”.

Finalment, la regidora va deixar clar que “si el servei no és òptim social, econòmica o laboralment, es remunicipalitzarà. Sant Joan d'Alacant mira al futur decididament per l’àmbit públic”. Eva Delgado va concloure reafirmant la seua postura amb els ciutadans i va indicar que “no ens tremolarà el pols per a prendre decisions. Avui hem vist que remunicipalitzar és una opció possible i beneficiosa i com a responsables públics ens devem als ciutadans”.