Receptes

La gastronomia típica de Sant Joan està basada en els orígens d'un poble que tradicionalment va ser agricultor, per el que va emprar els productes de la seua horta. En la gastronomia tradicional l'arròs és el protagonista destacant la Paella, o arròs a l'alacantina, arròs amb ceba i l'olleta. El “putxero amb tarongetes” era el plat de les grans celebracions. I al costat d'ells, l'oli d'oliva.

Si parlem de dolços, l'ametla és l'estrela i domina en tots els productes: pastís d'ametles, ametlats, quatre iguals. Un altre dels productes típics és la tonya, que amb xicotetes variacions es convertix en les “monas” dels dies de Pasqua. També són tradicionals la coca de Sant Joan, o “coca amb tonyina”, la coca amb sardines amb tomaques i pimentons, la coca amb molletes i els rollos.

 

Tarta d´Ametles

 

Ingredients

Per 4 persones:

  • 5 ous
  • 170 grams d'ametla mòlta
  • 170 grams de sucre
  • 1 ratlladura de llima
  • mantega
  • canella en pols
  • sucre glas

Elaboració

Unta un motle amb mantega. Separa les clares dels rovells i bat estes últimes amb el sucre fins que es dissolga. Després afig la ratlladura de la llima, l'ametla mòlta i la canella. Mescla-ho bé.

Després munta les clares a punt de neu i agrega a la mescla a poc a poc. Aboca la mescla en el motle i enforna a 170 graus durant mitja hora aproximadament.
Punxa amb una agulla cap al final del temps, per a verificar si està a punt, la qual cosa succeirà quan l'agulla isca seca.

Finalment, bolca la tarta sobre un plat i empolvora amb sucre glas quan estiga freda.

"Arròs amb Ceba"

 

Ingredients

Per 4 persones:

  • Arròs: 400 g.
  • Ceba: 1.
  • Mantega: 30 g.
  • Sal i pebre.

Elaboració

  • Pelar i llavar la ceba. Tallar en rodanxes.
  • Bullir 1 litre d'aigua en un recipient.
  • Fondre la mantega en una cassola. Afegir la ceba i coure fins que estiga daurada.
  • Agregar l'arròs, i mesclar amb una cullera de fusta.
    Abocar l'aigua feridora. Assaonar amb sal. Tapar la cassola, i coure durant el minuts.
  • Destapar el recipient i mantindre a foc lent fins que el liquide s'evapore per complet.

 

Coca de Sant Joan

Ingredients

Per 6 persones:

  • 280g de tonyina en salmorra (tonyina)
  • 300 g de ceba
  • 300 g de tomaques madures
  • 100 g de pinyons
  • 1 dl d'oli d'oliva
  • 1 ramell de jolivert
  • 1 cullerada de pimentó
  • sal

Elaboració

Després d'haver dessalat la tonyina, deixant-ho a remull en aigua freda diverses hores, assecar-ho i esmicolar-ho. Escaldar les cebes i les tomaques per a poder pelar-los amb facilitat. Tallar-los i sofregir-los en una paella amb un poc d'oli. Quan es dauren, sense arribar a cremar-se, afegir el jolivert picat, els pinyons i, finalment, el pimentó. Deixar bullir tot junt i salar al gust.

Per a la massa tirar en una cassola l'aigua i l'oli amb sal. Quan comence a bullir, separar del foc i, una vegada que s'haja refredat un poc, afegir la farina. Treballar amb una espàtula de fusta fins que la massa estiga ben travada. Llavors, sense deixar-la refredar del tot, estirar-la amb un corró per a aconseguir que tinga 1/2 cm de gruix i forma redona de motle de tarta. Col·locar dins el farciment, cobrir amb la resta de la massa, tancar estos dos cantells i pintar emprant un pinzell amb un rovell d'ou. Enfornar 15 minuts a 250ºC.