Tradicionals

 

Estafa de l'estampeta.

La víctima és abordat per una persona que aparença ser disminuït psíquic, que ensenya una bossa plena de bitllets de mil. L'estafador, no dóna cap importància al que porta dient-li a la víctima que en la bossa porta "estampetes"". És en eixe moment quan un altre casual ciutadà s'acosta i convenç la víctima perquè li compre la bossa a l'estafador i fins a li acompanya al banc perquè no li passe res Quan la víctima obri la bossa comprova que no conté bitllets sinó embolics de retalls de paper.

Els trilers.

Freqüent en fires i mercats ambulants. Un grup de llestos posen en una taula o caixa de cartó, tres gobelets, una boleta i comencen a fer com si apostaren a endevinar davall de quin gobelet està la boleta, guanyant sempre. Quan et convencen per a jugar sempre encertes fins que jugues una quantitat important. L'estafador que mou la boleta té una habilitat especial per a ocultar la boleta de manera que mai encerte la persona que aposta.

Estafa del Natzaré.

L'estafador crega una societat mercantil que comença a efectuar compres a uns incauts proveïdors, abonant en un principi les primeres adquisicions en efectiu, fins que s'aconseguix obtindre la confiança d'aquells. Els proveïdors estan encantats que els paguen amb diners efectius tot justos entregar la comanda, així que no protesten quan els fa una compra realment gran i empra com a forma de pagament lletres de canvi i pagarés, domiciliats contra cuentas bancàries sense fons i, abans que vença el primer termini, l'estafador ha venut tot a mitat de preu i ha desaparegut.

Estafa del Tocomocho.

L'estafa sol desenvolupar-se en llocs de trànsit (estacions, caixers, etc.) Una persona se t'acosta amb un bitllet de loteria premiat i que per les presses no pot cobrar. L'amic vol vendre-t'ho per molt menys del premi que conté. Per a donar major credibilitat interromp un altre aparent transeünt (ganxo) que sol afirmar l'autenticitat del premi exhibint un llistat de bitllets premiats en un periòdic antic. La víctima accedix a aportar la quantitat dels diners premiats i quan va a recuperar-ho a la finestreta de la loteria comprova que el bitllet és fals.

Estafa de l'instal·lador.

Els estafadors es personen en el domicili de la víctima. Van vestits amb un mona de treball i normalment manifesten ser instal·ladors d'una empresa de gas i vénen a realitzar una revisió tècnica. Normalment es limiten a canviar un tros de la goma del gas i posteriorment cobren preus abusius. Comprove que realment són els operaris de l'empresa subministradora.

 

Estafes amb Diners i Targetes.

 

Bitllets tintats.

S'ensenya a la víctima un maletí ple de cartolines negres. La primera és un bitllet enfosquit amb tinta que al mullar-ho amb un producte màgic es convertix en un bitllet de 50 €. Se li oferix per un mòdic preu el maletí i el producte per a netejar-los, però tots els altres són simples cartolines negres.

Estafa del reembossament.

Les víctimes, paguen 60 € cada un per a rebre contra reembossament una «invitació» per a acudir a un congrés benèfic, suposadament organitzat per una agència informativa que desconeixia l'assumpte, en el que rebrien un premi valorat en 2.000 €.

Estafa de l'e-mail i la targeta visa.

Reps un e-mail informant-te que se't va a carregar en compte una compra feta amb el teu VISA però que tu no has fet. Et dóna un número d'informació suposadament gratuït del tipus 90- 6234567 que resulta ser un 906 molt car. En compte d'això, si hagueres anat al teu banc i hagueres anul·lat el pagament directament no t'arribaria una factura de telèfon voluminosa.

Estafa del llaç libanés.

La manera en què es perpetra és la següent: els estafadors introduïxen l'anomenat "llaç" que sol ser, la majoria de les vegades, una cinta magnetoscópica, generalment pel·lícula de cassettes de vídeo perquè el caixer no reconega la introducció d'una targeta en el mateix.

D'esta manera, la víctima, quan arriba al caixer per a realitzar qualsevol transacció, de seguida comprova que la targeta s'ha quedat encallada en la ranura i que no pot operar.

En eixe moment, apareix un dels estafadors, fent-se passar per bon samarità i oferint-li ajuda. Li facilita el seu telèfon mòbil i li diu que es comunique amb la sucursal bancària perquè allí li ajuden".

A l'altre costat de la línia es troba el segon estafador, que li demana a la víctima que marque huit xifres en el telèfon; les últimes quatre deuen ser les del número de seguretat de la targeta de crèdit.

Quan s'ha realitzat esta operació, la víctima contempla amb estupefacció que, a pesar de tot, la targeta de crèdit no és tornada pel caixer, així que finalment abandona el lloc, moment en el qual els estafadors aprofiten per a arreplegar la mateixa i utilitzar-la, al conéixer el codi d'accés a la mateixa.

Duplicat de la banda magnètica.

Duplicat de la banda magnètica: En este cas es tracten de tècniques més sofisticades i, per tant, proporcionen beneficis més sucosos. "N'hi ha prou amb recordar l'escàndol que va suposar la detenció d'una banda d'estafadors que duplicaven les dades de les targetes d'un peatge de l'autopista A-7".

La manera d'operar? Senzillament tenien dos camarades que, en la cabina de peatge, "duplicaven" les targetes de crèdit amb un lector de bandes magnètiques portàtil, de xicotetes dimensions.

La silicona.

La "silicona": Menys artesà i complicat que els anteriors, consistix senzillament a introduir qualsevol tipus d'objecte que obture l'eixida de diners del caixer automàtic.

" Una vegada que l'usuari, desesperat, abandona el caixer automàtic, els estafadors aprofiten per a desbloquejar la terminal i traure els diners".

 

Possibles Estafes en les Línies 906.

 

Ofertes de treball.

S'anuncien generalment en les pàgines d'ofertes d'ocupació dels diaris. Els teleoperadors realitzen un llarg qüestionari, prolongant al màxim la duració de la telefonada. A vegades, sol·liciten inclús una fotografia o un currículum per escrit per a donar una aparença de credibilitat a l'estafa. Però en realitat, mai es rep resposta ja que els treballs no existixen.

Regals i premis.

L'usuari rep una telefonada, una carta o un e-mail on se que ha guanyat un sorteig o que una empresa ha decidit fer-li un regal. Per a més informació, una línia 906. La telefonada a este número pot tindre diversos resultats: una convocatòria a una presentació comercial on s'intentarà que l'usuari compre un producte, l'assistència del qual és indispensable per a rebre el regal; l'explicació que el regal consistix en diverses nits en un hotel o apartament, però amb la condició d'abonar el menjar o uns suposats gastos de gestió; la confirmació d'un fantàstic regal, del que únicament caldrà pagar uns gastos d'enviament sospitosament alts; i inclús un llarg missatge gravat que avisa que totes les línies estan ocupades.

Pàgines Web 'gratuïtes'.

Nombroses pàgines Web, generalment eròtiques o pornogràfiques, que s'anuncien com gratuïtes condicionen el seu visionat que l'usuari instal·le en el seu ordinador un programa, ocultant o dissimulant que la funció del mateix és desconnectar el mòdem per a tornar-ho a connectar a Internet, però a través de línies 906. Tenint en compte les elevades tarifes d'estes línies, l'internautes pot arribar a pagar fins més de 60 euros per una hora de connexió a la xarxa.

Línies eròtiques.

De vegades, la qual cosa es presenta com una conversació eròtica es reduïx a una simple gravació. Així mateix, els que atenen estos telèfons fan el que es puga, com en la resta de línies 906, per prolongar al màxim les telefonades.

 

Estafes amb Vendes.

Estafes multinivel/piramidals.

Pretenen fer-te venedor d'un producte exclusiu i molt car. El negoci que et proposen no és que benes uns pocs tu mateix, sinó que captes a més persones perquè venguen ells, prometent-te un percentatge dels benefici que generen.

Estafes "Invertisca en borsa i faça's ric ràpidament sense arriscar".

Un supòsit expert corredor de bossa t'informa confidencialment que disposa d'informació privilegiada de certes companyies que farà que pugen en la bossa una barbaritat. Solen ser persones persuasives i amb dots de comunicació, de manera que al final li confies els teus estalvis. Després poden passar diverses coses: Que desaparega amb ells i no tornes a veure-ho, que la bossa siga la encarregada que les teues flamants accions acabades d'adquirir no servisquen per a res, o bé que hi haja sort i guanyes de casualitat alguns diners.

Estafes amb antiguitats o relíquies.

Les antiguitats i relíquies són un dels objectes preferits pels estafadors, ja que si es dóna amb una persona prou ingènua, és molt fàcil fer passar un llibre vell en alemany per la segona Bíblia que va imprimir Guttemberg. Amb respecte a les relíquies religioses, la cosa és encara més senzilla per al estafador, ja que l'afany de posseir articles religiosos que van pertànyer als sants fa que la raó s'atordisca.

Estafes amb llibres.

Podem distingir dos versions, d'una banda està el venedor d'enciclopèdies a domicili, que en nom d'una coneguda editorial, oferix una enciclopèdia a un preu de ganga, això sí, pagadores en efectiu. Després de fer efectiu el total de l'import, l'enciclopèdia no serà servida mai.

L'altra versió és prou més macabra, ja que l'estafador sense escrúpols llig les esqueles del periòdic i va a casa del difunt a entregar una Bíblia caríssima que suposadament el finat acabava de comprar. Moltes vegades els familiars, emocionats, decidixen conservar eixe últim record i accedixen a pagar-la per ser l'últim desig del ser volgut.