Les Festes Majors de Sant Joan es celebren del 12 al 16 de setembre. El dia principal és el 14, conegut com la festivitat del Dia del Crist. La devoció a la imatge del Crist de la Pau es remunta al segle XVII. Els actes religiosos principals són Alborada, Matines, Ofrena, Missa Major, Processó, Novenari i Cant dels Gojos al Santíssim Crist, un conjunt de cobles que expliquen la història, devoció i miracles de la imatge en Sant Joan.

Durant els quatre dies següents de Festa, la programació d'actes matinals comença amb el volteig i repic de campanes a l'Església i la despertà a càrrec de penyes i penyistes que recorren els carrers del municipi acompanyats de xarangues i disparant trons i petards. Cada dia, des de la Regidoria de Festes, es programen al carrer diferents activitats per a tots els veïns i visitants, com ara jocs infantils i tradicionals, sessions de balls, inflables, etc. També s'omplin els carrers amb bandes de música i cercaviles per part de les Penyes i la Comissió de Festes del Crist que, junt amb les Reines i Dames, recorren els diferents carrers de la localitat i visiten les penyes per a valorar les seues decoracions i posteriorment atorgar el premi a la Penya millor decorada. Abans de menjar, tenen lloc les “mascletaes” a la plaça de L’Ordana, trobades de penyistes i veïns que mentre esperen amb impaciència el moment ensordidor de la pólvora, gaudeixen de concerts en directe i stands de degustació de begudes.

Banderes penyes

 

La nit del 12 s’inicia la Festa amb l’Entrada de Penyes. A l’Església es celebra l’Alborada, descobrint la imatge del Crist de la Pau en l’altar major. Seguidament, es llig el Pregó des de l’Ajuntament. Després de la interpretació dels himnes i els dispars de focs artificials, es donen per inaugurades les festes i la gent es trasllada a les instal·lacions de les penyes als carrers per a gaudir de l’ambient nocturn.

Per les vesprades, el dia 13 es realitza la Ofrena de Flors i Fruits al Santíssim Crist; el dia 14 la Processó amb la imatge del Santíssim Crist de la Pau; el dia 15 es celebra el concurs de disfresses infantils i, per la nit, la Gran Desfilada de Disfresses, on penyes i penyistes ens sorprenen amb els seus imaginatius vestuaris i divertides temàtiques; i el dia 16, la Monumental Desfilada de Carrosses a la qual participen més d’una trentena adornades per les pròpies penyes, les quals, acompanyades amb música i llançant caramels i llepolies, ens delecten la vista amb fantasia, originalitat, color i alegria.

Per les nits el cel s’ompli de llum amb correfocs, “mascletaes” nocturnes o castells de focs artificials que animen a continuar la festa als carrers i a ballar en les penyes fins a la matinada.

Per a més informació sobre aquesta festivitat al municipi de Sant Joan d’Alacant, accedeix al següent enllaç de la pàgina web de turisme 

http://www.turismosantjoan.es/fiestas-del-cristo/?lang=ca