Concejalía
Valencià

L'actuació, que començarà el dilluns, té previst la demolició i l'adequació de la parcel·la. Es veuran afectats un total de 6 edificis més les instal·lacions esportives. Des de la signatura de replanteig que es produeix hui, s'inicia el termini de finalització que serà de 5 mesos. Després de quasi 15 anys d'abandó de la instal·lació amb el seu enderrocament es posa fi a un problema de seguretat, salubritat i vandalisme.

El divendres al matí la Directora General del Sector Públic i Patrimoni, Isabel *Castello, l'Alcalde Jaime Albero i la Regidora d'Urbanisme Eva Delgado van signar l'acta de replanteig de l'obra. L'actuació consistirà en l'enderrocament dels edificis existents, l'anivellament i esplanació de la parcel·la i la reforma de la tanca perimetral, eliminant els punts d'accés que han sorgit amb el temps.  La parcel·la de manera irregular té un total de 12.844 m² de superfície, els immobles objecte de demolició són construccions aïllades a l'interior de la parcel·la. Es tracta de 2 edificacions principals, 4 edificacions auxiliars, zones de circulació, zones verdes, piscina en estat d'abandó i una pista de tennis i daten de 1975. La superfície total construïda a demolir és de 6.675,18 m². L'empresa encarregada tractarà gran quantitat dels residus en la pròpia parcel·la, reutilitzant-los després per a l'anivellament o el farciment de la piscina.

"Amb aquest enderrocament no sols eliminem els problemes d'insalubritat i inseguretat, sinó que revaloritzem un immoble d'indubtable projecció econòmica i de serveis. Continuarem treballant amb l'Ajuntament per a dissenyar el futur destí de les instal·lacions" va assenyalar *Castello.

Va ser en 2006 quan la Generalitat Valenciana governada pel Partit Popular va decidir tancar l'immoble i abandonar-lo a la seua sort.  En 2012 l'Ajuntament de Manuel Aracil (PP) va posar en marxa una operació al costat de la Universitat Catòlica de Múrcia que consistia en la cessió del sòl per a construir una universitat privada amb un cost per als veïns de Sant Joan d'1.185.000 €. Aquesta operació va fracassar en 2014, quedant un deute per a l'Ajuntament en manera d'aval que va suposar un cost de 1000 € al mes per a les arques municipals.

Al juliol de 2015, el govern socialista de Jaime Albero va retornar la titularitat a la Generalitat Valenciana i va iniciar la negociació per a la condonació en la seua major part del deute que, després d'una llarga tramitació amb la Generalitat, va aconseguir en 2018. Albero va destacar “la importància de l'inici de l'enderrocament, donant solució així a un problema que s'arrossegava des de fa anys i que ha suposat un cost econòmic important per al consistori”.

Durant els més de 5 anys que va estar en actiu l'aval, l'ajuntament va abonar quasi 80.000€, la qual cosa sumat al cost de la degradació de l'edifici ha sumat un total de 270.000€.

Mentre va estar el complex sota custòdia de l'ajuntament es va produir la degradació de l'edifici, motivada per la decisió del govern de Manuel Aracil (PP) de no mantindre la seguretat privada que fins a 2013 pagava la Generalitat.

Ja en 2019 es va iniciar el procés d'enderrocament de l'edifici per part de la Generalitat, signant-se hui l'acta de replanteig, la qual cosa suposa el tret d'eixida per a l'inici de l'obra d'enderrocament, que ja compta amb llicència per part de l'Ajuntament.

“La llicència aquesta concedida per part de l'Ajuntament, els treballs en la parcel·la començaren aquest mateix dilluns amb la neteja i garbellat dels residus, és una magnifica notícia per al nostre poble.” Va declarar Eva Delgado.