Search
Close this search box.
  • Inicio
  • Cultura
  • La Setmana Santa de Sant Joan creix amb actes per al públic infantil

La Setmana Santa de Sant Joan creix amb actes per al públic infantil

La Junta Major, amb la col·laboració de l’Ajuntament, amplia el programa d’actes amb una processó infantil i el concurs de redacció ‘Seré pregoner’

La Setmana Santa és una de les celebracions més antigues de Sant Joan. Es té constància de la seua existència des del segle XVII. La seua tradició al poble és innegable, però eixa experiència no està renyida amb la renovació, amb el rejoveniment del col·lectiu confrare per a reduir el salt generacional que enguany s’ha posat en marxa. La Junta Mayor de Cofradías i Hermandades de Semana Santa de Sant Joan ha ampliat el programa d’actes per a involucrar a xicotets i adolescents en esta celebració religiosa. Una de les novetats és la celebració de la primera processó infantil, que tindrà lloc el dilluns 26 de març al matí, en col·laboració amb el col·legi La nostra Senyora del Carmen. I una altra, un concurs de redacció escolar, titulat ‘Seré el Pregoner Infantil de la Setmana Santa’, previst el dimecres 27 en la Parròquia de Sant Joan Baptista.

A estos actes s’unix una iniciativa posada en marxa l’any passat, com és un àlbum de cromos amb les imatges i tradicions setmanasanteres locals, l’objectiu de les quals és involucrar els valors i l’amor per la Setmana Santa des de xiquets. A més, la Junta Mayor, amb una nova presidenta al capdavant des de finals del mes de gener, Rosa Navarro, ha dedicat esta Setmana Santa a la pau, començant pel Cartell 2024, un oli pintat per la santjoanera Carmen Climent, on la mar i els símbols del cristianisme com la barca, la xarxa i els peixos, ens criden a l’assossec i la reflexió.

Als actes religiosos s’unix, per segon any consecutiu, una exposició fotogràfica de gran format, titulada ‘El retrobament’, amb obres de Jesús Cidoncha, instal·lada en la Plaça d’Espanya, en una zona que forma part del recorregut de les processons. L’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant, a través de l’Alcaldia i de les regidories de Cultura, Turisme i Festes, col·labora amb tots estos actes, que estos pròxims dies ompliran els carrers del municipi.

Gran participació popular

La primera prova de l’arrelament de la Setmana Santa de Sant Joan arribarà este diumenge, 24 de març. Com tot Diumenge de Rams, la imatge de Jesús Triomfant creuarà el poble de Sant Joan a lloms de la Burreta, acompanyada de milers de persones portant palmes blanques i rams d’olivera. La benedicció de palmes i rams serà a les 11.15 en la Plaça de la Constitució, on començarà la processó fins al temple parroquial.

El Dilluns Sant, 26 de març, tindrà lloc una de les novetats de la Setmana Santa 2024, la primera processó infantil que es realitze a Sant Joan, on els alumnes de 4t d’ESO portaran un pas, el Crist de les Tres Estreles.

El Dimarts Sant, 26 de març, a les 22.00 ix de l’Església la Processó del Silenci, amb les imatges de Jesús Lligat a la Columna i la Nostra Senyora dels Dolors. Els fidels amb cera i les dones de mantellina s’obrin pas entre la foscor de la nit tan sols il·luminada per la tènue llum d’uns ciris. El Jueves Sant, 28 de març, després de la celebració del Sopar del Senyor, a les 20.30 hores tindrà lloc el Viacrucis, que enguany es realitzarà pel carrer Sant Antoni, il·luminada amb velons.

El Divendres Sant, 29 de març, d’11 a 18.00 hores es podran visitar els trons que processionen eixa vesprada al pati del Col·legi Carmelites. A les 20.00 hores començarà la Solemne Processó del Sant Enterrament, que s’obri amb la Trobada entre El nostre Pare Jesús i la Santa Dona Verónica. I després d’ells, processionen cinc imatges més: la Nostra Senyora dels Dolors, el Santíssim Crist de la Pau, la Nostra Senyora de la Caritat, el Sant Sepulcre i la Santíssima Soledad, portades a coll en andes i acompanyats per les seues confraries i germanors. En finalitzar la Processó, en l’atri de l’Església Parroquial, es realitza l’Adoració a la Creu.

El Diumenge de Resurrecció, 31 de març, s’inicia a les 8.00 hores amb la Processó de la Trobada, on participen La nostra Senyora dels Dolors i el Santíssim Sagrament. Del dolor ocult per una mantellina negra es passa a l’alegria plasmada en una flor, portada a la mà per la Verge. Després de la Trobada Gloriosa, la Setmana Santa de Sant Joan finalitza amb en el Temple Parroquial amb la benedicció amb el Santíssim i la Solemne Eucaristia de Pasqua.