Search
Close this search box.
  • Inicio
  • Festes
  • Les Festes de Fogueres 2024 de Sant Joan d’Alacant amplien el programa d’activitats amb més concerts i un Mercat de Fantasia

Les Festes de Fogueres 2024 de Sant Joan d’Alacant amplien el programa d’activitats amb més concerts i un Mercat de Fantasia

La Regidoria de Festes i la Comissió de Fogueres reforcen les cercaviles i mascletàs i la planta dels tres monuments s’avança al 19 de juny

Unes Fogueres més obertes i accessibles, amb més actes i més participació. Sant Joan d’Alacant celebrarà entre el 20 i el 24 de juny les seues Festes Patronals en honor a Sant Joan Baptista, patró de la localitat i titular de la parròquia, unes festes organitzades per la Comissió de Festes de Fogueres de Sant Joan d’Alacant i la Regidoria de Festes de Sant Joan. Este mig dia s’ha celebrat una roda de premsa als Jardins de la Casa del Rellotge on s’han donat a conéixer el programa de Fogueres 2024, una programació que amplia els seus actes i la seua cobertura, tractant d’arribar a més públics, de totes les edats, i tant de Sant Joan com de poblacions veïnes que volen viure les Festes del Foc sense les multituds que es concentren a la ciutat d’Alacant.

Este demà, s’han donat a conéixer als Jardins de la Casa del Rellotge les novetats del programa d’actes. A la roda de premsa han acudit la regidora de Festes, Charo Tomás; el regidor de Comerç, Manuel Nieto; la presidenta de la Comissió de Festes de Fogueres de Sant Joan d’Alacant, Nines Caro; la vicepresidenta de la Comissió, Isabel Martínez; la delegada de Protocol de la Comissió, Irene Ramos; i la Pregonera de la Fogueres 2024, Patricia Baeza.

El programa d’actes va començar el mes de maig amb dos esdeveniments de gran envergadura, realitzats a l’aire lliure, com són la Proclamació de les Belleses del Foc i la seua Cort d’Honor, i la Cercavila del Foc amb la Benedicció de Mantellines davant la imatge del Sant Joan Baptista. En tot cas, l’acte que obri de manera oficial el programa tindrà lloc este divendres, 7 de juny, amb el pregó de les Festes de Fogueres de Sant Joan d’Alacant, que arribarà acompanyat del Concert de Fogueres en la Plaça Josep Carreras.

Precisament, la persona en qui la Foguera ha delegat esta responsabilitat, Patricia Baeza, que va ser Bellesa del Foc de Sant Joan 2010, ha destacat el “gran privilegi que suposa tornar a exercir una responsabilitat com esta, a l’ésser la pregonera de les Festes de Fogueres que suposen tant per a mi”. La pregonera 2024 ha avançat que les seues paraules estan dirigides a “explicar a una persona aliena les Fogueres quina és l’essència d’eixes festes, sempre des de la meua experiència personal”, ha afegit.

Extens programa

El dissabte 15 de juny tindrà lloc la Caminada Solidària a benefici dels pacients de la síndrome KBG i de La Pequeña Lía, seguida de la VIII Carrera Nocturna de 5K i 10k, que ja donarà pas a tota la setmana de Fogueres, fins a la cremà dels monuments el 24 de juny.

La regidora de Festes, Charo Tomás, la presidenta de la Comissió de Festes de Fogueres de Sant Joan d’Alacant, Nines Caro, i la delegada de Protocol de la Comissió, Irene Ramos, han anat desgranant el programa pas a pas. Per a Charo Tomás, “les Fogueres 2024 han començat molt bé, amb dos actes multitudinaris i segur que es desenvoluparan amb gran assistència de públic en tots els seus actes”.

Enguany, la plantà de monuments serà el 19 de juny. Els tres monuments foguerils que es plantaran a Sant Joan en 2024 són obra d’Andrés Europa Díaz. La Foguera Oficial es denomina ‘L’esport de la vida’; la Foguera Infantil es diu ‘Princeses i dracs’; i la Foguera que es plantarà en la Plaça de la Constitució, ‘Els Llibres’. La mateixa nit del dimecres 19 ja s’encendrà la il·luminació artística de Fogueres. El dijous 20, la Comissió de Fogueres obrirà el Racó Fogueril, que ja ha esgotat tota la seua capacitat de llogar cadires i mesos per a persones que vulguen viure de prop la festes. I eixa nit, serà el correfoc pel carrer San José.

El divendres 21 arrancarà amb despertà, seguida a visites als monuments. I des d’eixe dia ja funcionarà una de les novetats de 2024, un mercat ambulant ambulant, el Mercat de Fantasia, amb parades d’artesania i regals i nombroses activitats i tallers per a xicotets. La Regidoria de Comerç “s’ha volgut sumar a la Comissió de Fogueres amb este mercat ambulant tradicional, que atraurà a molts visitants i crearà molt ambient entre La Rambla i la Plaça d’Espanya”, ha comentat el regidor Manuel Nieto. El dissabte 22 seu dispararà la primera de les tres mascletàs, en la Plaça Josep Carreras a les 14.00 hores, a càrrec de la Pirotècnia Germans Caballer, espectacle que es repetirà el 23 i 24. El dia 22, a la vesprada hi haurà globotà i jocs infantils, i a la nit, concert del grup ‘Deprisa y corriendo’ en el Racó Fogueril. Per al diumenge 23, a la vesprada, després de l’Ofrena a Sant Joan Baptista, serà la cremà de la foguera d’andròmines velles, la Foguera Tradicional ‘Isidro Buades’, en memòria del qual fora Cronista Oficial de Sant Joan i impulsor d’esta foguera tan tradicional a Sant Joan. I passada la mitjanit, concert de Los Sanguangos.

El dia del patró de Sant Joan, el 24 de juny, contra amb missa major, mascletà, processó i les cremàs dels tres monuments fogueriles. A les 24:00 hores s’encendrà la metxa la foguera de la Plaça de la Constitució i a les 01.00, cremaran les Fogueres Infantil i Oficial, plantades al costat de l’ajuntament i la Plaça Maisonnave. Unes cremàs que prometen tornar a ser multitudinàries.

Així mateix, les Fogueres 2024 de Sant Joan d’Alacant comptaran amb Punt Arcoiris i Punt Violeta. Les nits de 22 i 23 de juny, de 24:00 a 3.00 hores, en la Plaça d’Espanya, organitzat per les regidories d’Igualtat i Servicis Socials. I el 23 de juny, de 13.00 a 14.00 hores, en la Plaça Josep Carreras amb la col·laboració de l’associació Colors de L’Horta.

No podem oblidar a les que seran estes Festes del Foc als seus grans protagonistes: Les Belleses de Foc i les seues Corts d’Honor. Així, la Bellesa del Foc 2024 de Sant Joan d’Alacant és Carolina Climent Miguel; la Bellesa del Foc Infantil de Sant Joan d’Alacant 2024 és Mari Carmen Salcedo García. Les Dames d’Honor de la Bellesa de Foc 2024 són Lucía Salas Sabaniego i Teresa Ferrer Planelles; i les Dames d’Honor de la Bellesa del Foc Infantil 2024 són Alejandra Reyes Soto i Mía Ortí Guerrero.