Search
Close this search box.
  • Inicio
  • Alcaldia
  • Sant Joan conclou els actes del Nou d’Octubre amb la presentació del llibre ‘75 Años de Reinas y Damas de las Fiestas del Cristo’
LIBRO 75 AÑOS REINAS CRISTO SANT JOAN 2023 22.51.36 (5)

Sant Joan conclou els actes del Nou d’Octubre amb la presentació del llibre ‘75 Años de Reinas y Damas de las Fiestas del Cristo’

L’obra escrita per Susana *Raña recull les vivències de les dones que han ostentat els càrrecs principals de les Festes Majors del municipi

L’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant va tancar anit la programació dedicada al *Nou d’Octubre amb la presentació del llibre ‘75 Anys de Reines i Dames de les Festes del Crist’, un acte institucional que va tindre lloc a l’aire lliure, en una abarrotada Plaza d’Espanya, davant la presència, entre altres, d’autoritats locals, *exalcaldes del municipi, entitats i associacions locals i un centenar de dones que han representat els càrrecs més importants de les Festes Majors de Sant Joan des de l’any 1948 fins a l’actualitat. La presentació de l’obra, escrita per Susana *Raña, també es va convertir en el colofó als actes en homenatge als 75 Anys de les Reines i Dames de les Festes del Crist, una celebració que l’Ajuntament de Sant Joan ha desenvolupat en els últims dos mesos amb diversos actes d’agraïment i reconeixement cap a la labor exercida per estes dones.

El llibre ‘75 Anys de Reines i Dames de les Festes del Crist’ és l’obra número 25 de la col·lecció editada pel consistori amb motiu de la celebració del *Nou d’Octubre. La primera d’eixes obres, precisament, va ser el llibre ‘Reines i Dames de les Festes del Crist’, escrit en 1997 pel cronista oficial de Sant Joan, Isidro Buades. En aquella obra, Buades va fer la primera recopilació de fotografies i records de les dones que van ser Reines i Dames de les Festes des de 1948 a 1997. Van ser 50 anys de vivències que ara han tingut continuïtat amb el llibre de Susana *Raña, a l’ésser els seus protagonistes les dones que han exercits eixos càrrecs entre 1998 i 2022. És a dir, s’ha completat l’homenatge pels 75 Anys de Reines i Dames de les Festes del Crist de la Pau.

L’acte va començar amb una benedicció a totes estes dones en la Capella del Crist, per part del rector de Sant Joan, Roque Carlos Jiménez. Després d’este emotiu acte, totes estes Reines i Dames van rebre l’aplaudiment i l’afecte del públic que omplia la plaça, ja que van ocupar un lloc de preferència en el gran escenari instal·lat en el centre neuràlgic de Sant Joan.

Les intervencions en l’acte van ser a càrrec de Susana *Raña, autora del llibre; Ana Buades, filla del cronista oficial de Sant Joan, Isidro Buades; David Aracil, regidor de Cultura; i Santiago Román, alcalde de Sant Joan. Mentre que la música la van interpretar en directe la soprano Concepción Pérez *Boj i el baríton José Manuel *Delicado, acompanyats al piano per *Ilona *Zapolyanenko.

Símbol de les Festes

En la seua intervenció, l’alcalde de Sant Joan, Santiago Román, va felicitar “a totes les Reines i a les seues Dames, a les 50 primeres i a les 25 següents perquè, des de la creació d’este càrrec, en 1948, us heu convertit en tot un símbol de les Festes del Crist, us heu convertit en les seues màximes representants, us heu convertit en les abanderes de les nostres festes, del Crist i de la nostra Vila. Un privilegi per a totes vosaltres amb el qual viureu sempre, amb el màxim orgull i el plaer de ser part de la història festera de Sant Joan i d’haver contribuït al sosteniment i a la continuïtat de les màximes figures de les Festes del Santíssim Crist de la Pau: les seues Reines i Dames”, va assegurar Román.

Per part seua, el regidor de Cultura, David Aracil va recordar que “el 9 d’Octubre es celebra a Sant Joan des de fa 25 anys amb la presentació d’un llibre, perque res identifica i uneix més un poble que la Cultura. Les persones desgraciadament pasen, pero els seus llegats permaneixen. Isidre Buades va començar aquesta història en el primer llibre homenatge a les Reines i Dames; hui es sentiria molt orgullós de veure que vint-i-cinc anys després la seua obra té continuitat en el temps”. L’edil va continuar dient que amb este homenatge “es rendia tribut a una passió i a una il·lusió compartida, però també als anhels i somnis de cadascuna. Són moltes les que ens acompanyen ací, però volem honrar a totes, encara que per circumstàncies de la vida no puguen ser presents. D’entre totes destaque a tres dones amb les quals es va encebar la fatalitat: Mª José Juan (Reina 1964), que va morir en l’accident de *Pryca; Mireia *Romá (Dama 2000), que va ser víctima de la violència masclista; i Mamen Gomis (Dama 1982), morta enguany després d’una llarga i dura malaltia”.

David Aracil va acabar la seua intervenció recordat que “el nostre Santíssim Crist de la Pau i les Reines i Dames han sigut el nexe d’unió de les Festes Majors que s’han mantingut inalterables durant estos 75 anys; és de justícia posar-lo en valor i emfatitzar este fet en este dia, des d’esta Plaça d’Espanya, que és el cor de Sant Joan, per a remarcar el seu fet transcendental per a la festa”, va concloure l’edil.