Search
Close this search box.

Les Festes Majors de Sant Joan, se celebren del 12 al 16 de setembre. El dia principal és el 14, conegut com la festivitat del Dia del Crist. La devoció a la imatge del Crist de la Pau es remunta al segle XVII. Els actes religiosos principals consisteixen en Alborada, Matines, Ofrena, Missa Major, Processó, Novenario i Canto dels Gojos al Santíssim Crist, conjunt de cobles que conten la història, devoció i miracles de la imatge a Sant Joan.

Al llarg dels següents quatre dies de Festa, la programació d’actes matutins comença amb el volteig i repics de campanes a l’Església i la ‘despertà’ a càrrec de penyes i peñistas que recorren els carrers del municipi acompanyats de xarangues i disparant trons i petards. Al carrer, cada dia es programen des de la Regidoria de Festes, diferents activitats per a tots els veïns i visitants, com a jocs infantils i tradicionals, sessions de balls, inflables, etc. També s’omplin els carrers amb bandes de música i cercaviles per part de les Penyes i la Comissió de Festes del Crist que, al costat de les Reines i Dames, van recorrent els diferents carrers de la localitat i visitant les penyes per a valorar les seues decoracions i posteriorment, atorgar el premi a la Penya més ben decorada. Abans de menjar, té lloc les ‘mascletàs’ en la plaça de l’Ordana, trobada de peñistas i veïns que mentre esperen amb impaciència el moment eixordador de la pólvora, gaudeixen de concerts en directe i estands de degustació de begudes.

La nit del 12 s’inicia la Festa amb l’Entrada de Penyes. A l’Església se celebra l’Alborada, descobrint la imatge del Crist de La Paz en l’altar major. Seguidament, es llig el Pregó des de l’Ajuntament. Després de la interpretació dels himnes i el tret de focs artificials, es donen per inaugurades les festes i la gent es trasllada a les instal·lacions de les penyes als carrers, per a gaudir de l’ambient nocturn.

A les vesprades, el dia 13 es realitza l’Ofrena de Flores i Fruits al Santíssim Crist. El dia 14, la Processó amb la imatge del Santíssim Crist de La Paz. El dia 15, primer se celebra el concurs de disfresses infantils i a la nit, la Gran Desfilada de Disfresses, on penyes i peñistas ens sorprenen amb els seus imaginatius vestuaris i divertides temàtiques. I el dia 16, la Monumental Desfilada de Carrosses en el qual participen més d’una trentena de carrosses tematizadas per les pròpies penyes, que acompanyades amb música i llançant caramels o llepolies, ens delecten la vista amb fantasia, originalitat, color i alegria.

En les nits, el cel s’ompli de llum amb ‘correfocs’, ‘mascletàs’ nocturnes o castells de focs artificials, que animen a continuar la festa als carrers i a ballar en les penyes, fins a la matinada.

Per a més informació sobre aquesta festivitat en el municipi de Sant Joan d’Alacant accedeix al següent enllaç de la pàgina web de turisme http://www.turismosantjoan.es/fiestas-del-cristo/

Arxius adjunts